Katoen

Ondanks dat er steeds meer verschillende stoffen worden gebruikt om overtrekken van te maken, worden de meeste dekbedovertrekken nog steeds van katoen gemaakt. Het wordt veel geproduceerd, waardoor de kostprijs relatief laag is. De kwaliteit van katoen hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Hoe meer garen er wordt gebruikt, hoe fijner de stof en hoe hoger de kwaliteit. Aan de prijs van een dekbedovertrek is vaak af te leiden hoe fijn het gebruikte katoen is.

Materiaal:
Katoen is een natuurlijk product. Katoen is een zachte, eencellige vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen om er zo een zachte en luchtdoorlatende stof van te maken. De kwaliteit van de stof wordt bepaald door het aantal draden per inch. Hoe meer draden er per inch worden gebruikt, hoe fijner de stof is en hoe hoger de kwaliteit.

Katoenen dekbedovertrekken vanaf €19,95Voordelen:
Katoen ademt goed en neemt vocht goed op, dit zorgt voor een comfortabele nachtrust. Katoen voelt ook lekker koel aan, ideaal voor de warmere periodes! Het valt soepel en is relatief goedkoop.

Nadelen:
Dekbedovertrekken van katoen zijn krimp- en kreukgevoeliger dan overtrekken van andere stoffen. Het is dan ook van belang de wasvoorschriften te volgen. Bij goedkopere katoensoorten, kan het zijn dat de stof ruwer aanvoelt. Dit is echter heel persoonlijk.

Bekijk ons assortiment katoenen dekbedovertrekken

Flanel

Flanel wordt met name gebruikt voor beddengoed zoals dekbedovertrekken en (hoes)lakens, maar ook voor pyjama’s en overhemden. Een flanellen dekbedovertrek wordt over het algemeen niet gekozen vanwege betere en / of slechtere kwaliteit ten opzichte van andere stofsoorten, maar vanwege de positieve warmte eigenschappen.

Materiaal:
Flanel bevat over het algemeen in de basis vezels van katoen of wol. Flanel kan echter ook van synthetische vezels worden gemaakt of samen worden gesteld uit verschillende vezels. De flanellen dekbedovertrekken in ons assortiment worden allemaal uit katoen gemaakt. Flanel wordt gemaakt van los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding.

Flanel wordt aan één of aan twee zijden licht geruwd, waardoor het zacht aanvoelt. De kwaliteit hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Hoe meer garen er worden geweven, hoe fijner de stof is.

Flanellen DekbedovertrekkenVoordelen:
Flanel voelt zacht aan en past zich heel snel aan de lichaamstemperatuur aan. Hierdoor voelt het snel warm aan en zijn er veel mensen die hierdoor sneller in slaap komen. Flanel weert kou ook beter dan bijvoorbeeld katoen. Perfect voor de winterperiode.

Nadelen:
Voor (zeer) warmbloedige mensen kan het een nadeel zijn dat flanel zich snel aan de lichaamstemperatuur aanpast. Wij raden dan ook aan om een ander materiaal te kiezen als je geen last hebt van de kou en het eerder te warm als te koud hebt.

Bekijk ons assortiment flanellen dekbedovertrekken

(Katoen) Satijn

De meest zachte en gladde stof, waarvan dekbedovertrekken worden gemaakt, is satijn. Door de manier van weven onstaat er een glanzend weefsel. Door de glans heeft het een luxe uitstraling. Satijn wordt gebruikt voor het maken van beddengoed, (bruids)kleding en lingerie.

Het woord satijn is ontleend aan het Franse Satin (glanzende, zachte zijden stof) en het oudere Zatin dat wellicht afgeleid is van, of samenhangt met het Spaanse aceituni, ook wel setuni. Dit woord zou weer ontleend zijn aan het Arabische zaituni, dat de betekenis ‘satijn’ had en eerder ‘Uit Citong’ zou hebben betekend. Citong, nu Quanzhou, was de plaats in China waar het satijn vandaan kwam.

Materiaal:
De naam satijn slaat op de manier van weven. Dit kan met zowel natuurlijk als synthetisch garen. In ons assortiment vind je alleen satijnen beddengoed gemaakt uit 100% katoen terug. Bij het weven van gewoon katoen wordt er gebruik gemaakt van één inslagdraad en één kettingdraad. Bij het weven van (katoen) satijn wordt gebruik gemaakt van vier inslagdraden over één kettingdraad. Deze weeftechniek zorgt er voor dat de garen ontzettend dicht op elkaar geweven kunnen worden. Het resultaat hiervan is dat je de fijnste kwaliteit krijgt die verkrijgbaar is.

Katoen-Satijnen DekbedovertrekkenVoordelen:
Katoen satijn voelt iets gladder, wat kouder en soepel aan, het heeft een subtiele glans en een luxe uitstraling. Satijn neemt vocht zeer snel op en ademt goed. Slapen op een satijnen kussensloop is goed voor je haar. Het raakt minder snel in de knoop en pluist ook minder. Een satijnen kussensloop zorgt ook voor een zachtere en egalere huid.

Nadelen:
Satijn kan glibberig aanvoelen, het kan even duren voor je gewend bent aan dit materiaal. Dit geldt niet voor de katoen satijnen dekbedovertrekken in ons assortiment. Deze voelen eerder aan als zacht katoen. Door het intensieve productieproces is de prijs van een satijnen dekbedovertrek hoger dan die van andere overtrekken.

Wij hebben de dekbedovertrekken op onze website 'katoen satijnen' dekbedovertrekken genoemd. Dit omdat wij alleen satijnen dekbedovertrekken aanbieden die met katoenen garens zijn gemaakt en daardoor een natuurlijk product zijn.

Bekijk ons assortiment satijn dekbedovertrekken

Percal katoen

Percal bestaat al erg lang, het komt van pargalai, een eeuwenoude stof uit Perzie. Percal (ook wel perkal) is een zachte, gladde stof die wel wat weg heeft van satijn. De overtrekken die wij aanbieden bestaan uit 100% katoen. De naam perkal slaat op de manier van weven van de stof. Qua kwaliteit kunt u perkal boven katoen en satijn plaatsen. Perkal is minder glad als satijn.

Materiaal:
Bij perkal wordt een weeftechniek gebruikt met een platbinding. Dit zorgt er voor dat de garen dicht op elkaar worden geweven. Er ontstaat zo een fijne kwaliteit die glad en soepel aanvoelt. Katoen mag perkal genoemd worden als er meer dan 200 geweven draden per inch worden gebruikt.

Perkal dekbedovertrekkenVoordelen:
Perkal is erg soepel en voelt zacht aan, maar heeft niet de glans van satijn. Het geeft een koel gevoel op de huid. Het is minder glad dan satijn, maar gladder als gewoon katoen. De stof oogt luxer dan een regulier katoenen overtrek.

Nadelen:
Ons zijn geen nadelen bekend.

Bekijk ons assortiment perkal dekbedovertrekken

Gemengd katoen

Gemengd katoen wordt steeds vaker gebruikt om dekbedovertrekken van te maken. Gemengd katoen bestaat over het algemeen uit een samenstelling van katoen en polyester. Qua kwaliteit kunt je gemengd katoen tussen gewoon katoen en micropercal plaatsen.

Materiaal:
Gemengd katoen wordt gemaakt door katoenvezels te verweven met polyester draden. Hoe hoger het percentage katoen, hoe meer natuurlijk het product nog is. Hoe meer polyyester is toegevoegd, hoe meer het naar micropercal neigt.

Gemend Katoen dekbedovertrekkenVoordelen:
Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt en relatief soepel valt. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt. Door het combineren van de materialen zijn de dekbedovertrekken relatief goedkoop.

Nadelen:
Niet iedereen houdt van synthetische stoffen, die als zweterig kunnen worden ervaren. Doordat er een synthetisch materiaal in is verwerkt, kan het overtrek gaan pillen. Dit houdt in dat er vezelbolletjes ontstaan op de stof. Deze kunnen verwijderd worden met een pluizenborstel.

Bekijk ons assortiment gemengd katoen dekbedovertrekken

Micropercal / Microvezel

Micropercal is een synthetische stof die eigenschappen heeft die enigzins vergelijkbaar zijn met katoen. Er worden steeds meer dekbedovertrekken gemaakt van micropercal vanwege de voordelige prijzen. Andere woorden voor micropercal zijn: microperkal, microvezel, microfaser en microfiber.

Materiaal:
Micropercal is een synthetische stof, gemaakt van polyester en polyamide (nylon).

Micropercal DekbedovertrekkenVoordelen:
Micropercal voelt super zacht aan, als een natuurlijke stof. Een dekbedovertrek van microvezel is licht van gewicht, sterk, soepel vallend, strijkvrij, vochtregulerend, krimpvrij, vormvast, goed te reinigen en sneldrogend. Eén van de belangrijkste voordelen van een micropercal dekbedovertrek is misschien wel dat het voordeliger is dan katoen, maar wel vergelijkbare eigenschappen heeft.

Nadelen:
Micropercal is over het algemeen dunner dan andere stoffen. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik kan het zijn dat een micropercal dekbedovertrek ook minder lang mee gaat ten opzichte van een dekbedovertrek van bijvoorbeeld katoen of satijn. Doordat het een synthetische stof betreft, kan het overtrek gaan pillen. Dit houdt in dat er vezelbolletjes ontstaan op de stof. Deze kunnen verwijderd worden met een pluizenborstel. Sommige mensen ervaren een synthetische stof als zweterig en erg glad. Dit is uiteraard erg persoonlijk.

Bekijk ons assortiment micropercal dekbedovertrekken

Twill katoen

Twill katoen is op een andere manier geweven als gewoon katoen (keperbinding). Hierdoor ontstaat een diagonaal gestreept effect als je het van dichtbij bekijkt. Twil katoen voelt voller, dikker en zachter aan als gewoon geweven katoen. Het is daardoor ook sterker en kreukt ook minder. Je ziet dit ook vaak terug bij bijvoorbeeld werkkleding.

Bekijk ons assortiment twill katoen dekbedovertrekken

Renforce katoen

Deze variant van katoen wordt ook steeds vaker gebruikt voor dekbedovertrekken. Renforce (in het Frans renforcé) betekent versterkt en verstevigd. Renforce katoen is dus niets anders dan versterkt katoen. De eigenschappen zijn verder gelijk met gewoon katoen.